
Er is veel geschiedenis in Dirksland, Dirksland is wel meer dan 600 jaar!


In 1415 werd de polder Dirksland bedijkt. Het in de polder gelegen dorp met dezelfde naam is daarmee het oudste dorp op Overflakkee. Tot de gemeente Dirksland behoorden sinds 1966 ook de dorpen Melissant en Herkingen. Tegenwoordig maken de drie dorpen onderdeel uit van de gemeente Goeree-Overflakkee.
Geschiedenis Dirksland Door allerlei inpolderingen rondom moest de haven van Dirksland steeds worden verlengd. Dirksland heeft daarom nu een haven met een lengte van maar liefst 5,5 kilometer. Aan het eind van de haven werd in 1790 een schutsluis gemaakt, het Sas van Dirksland. Ook de afwatering werd een probleem, zodat in 1731 diverse waterstaatkundige werken moesten worden aangelegd, waaronder een boezem en een poldermolen. Het dorp Dirksland kreeg in 1934 dankzij een legaat een ziekenhuis, dat later diverse keren is uitgebreid.
Historie van het kerkgebouw
Over de Hervormde kerk te Dirksland is slechts weinig gepubliceerd. De huidige kennis van de geschiedenis van het kerkgebouw is grotendeels gebaseerd op mondelinge overlevering of op enkele moeilijk verkrijgbare, 19e-eeuwse boeken. Deze website wil de historische gegevens over het kerkgebouw toegankelijk maken voor een groter publiek dan tot dusver mogelijk was.
Dirksland is een plaats in de gemeente Goeree-Overflakkee in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, op het eiland Goeree-Overflakkee. Het dorp heeft ongeveer 5000 inwoners. Dirksland heeft een eigen ziekenhuis, het Van Weel-Bethesda-ziekenhuis. Dit ziekenhuis heeft een belangrijke functie voor de gezondheidszorg op Goeree-Overflakkee en de omliggende gebieden. Tot 1 januari 2013 was Dirksland een zelfstandige gemeente. De overige kernen van de voormalige gemeente waren van 1966 tot en met 2012 Herkingen en Melissant. De Slikken van Flakkee vormen een uitgestrekt, enigszins onbereikbaar natuurgebied aan de noordgrens van het Grevelingenmeer. Doel van Zicht op de Grevelingen is om het gebied aantrekkelijker en toegankelijker te maken voor fietsers en wandelaars. De huidige Slikken hebben veel te bieden: er komt een groot aantal bijzondere plant- en diersoorten voor, zoals de Noordse woelmuis en de brandgans, die bijdragen aan het veelzijdige karakter van de Grevelingen. Ook zijn de Slikken aangemerkt als internationaal beschermd natuurgebied (Natura 2000). Ondanks de grootte van het gebied -1500 hectare en daarmee het grootste 'land'-natuurgebied van de Grevelingen- en de recreatieve voorzieningen zijn de Slikken slechts beperkt bekend als plek om de natuur te beleven. Dat heeft te maken met het gebrek aan eenheid en uitstraling van het gebied, geïsoleerde ligging, gebrekkige bewegwijzering, het ontbreken van duidelijk herkenbare entrée(s) en de ongelijke ontsluiting. Zo is het middengebied heel goed toegankelijk, maar de zuidelijke kant is slechts moeizaam toegankelijk.
Meer verbinding Het streven is om het gebied beter geschikt te maken voor recreatie, maar daarnaast ook te investeren in natuurontwikkeling. Zo komt er meer verbinding en eenheid tussen het polderland van Goeree-Overflakkee en het buitendijkse gebied van de Slikken van Flakkee. Daarvoor moet een logische ontsluiting van de Slikken worden ontworpen, die het ook voor minder bekende bezoekers, vooral voor fietsers en wandelaars, gemakkelijk maakt het gebied te bezoeken. Wat betreft natuur bestaan plannen om, grenzend aan de Sikken van Flakkee, een deel van de polder Roxenisse in te richten als natuurgebied. Dit sluit aan bij de wens om buitendijks en binnendijks gebied met elkaar te verbinden en meer belevingsmogelijkheden te creëren. Mogelijkheden om binnendijks ook natuur te ontwikkelen worden onderzocht